četvrtak, 2 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

POČELO UKLANJANJE NAFTNOG OTPADA IZ JAME NA PUTU KA PRIGREVICI

Kako prenosi portal Srbija danas, počelo je uklanjanje naftnog otpada iz jame na putu ka Prigrevici.

U Apatinu je danas krenula sanacija divlje deponije-jame u koju je za sada nepoznato lice ili više njih, ilegalno ispuštalo toksične materije, otpad naftnog porekla.

Predsednik opštine Milan Škrbić

– Iako su razmere ovog ekološkog incidenta poznate tek sada, ono što se moglo zaključiti i bez analize sadržaja jame i okolnog zemljišta govorilo nam je da lokalna samouprava ne može samostalno, vlastitim snagama i sredstvima sanirati ovaj problem – izjavio je predsednik opštine Apatin Milan Škrbić koji je danas izvestio javnost o početku akcije saniranja.

– Opština nije stručna u sanaciji, odnosno ne raspolaže ljudima i sredstvima pomoću kojih bi se mogla izvršiti analiza ili uklanjanje ovako opasnog otpada. Morali smo se obratiti  nadležnim institucijama: pokrajinskom sekreterijatu za zaštitu životne okoline, raznim inspektoratima i nadležnom republičkom ministarstvu, kako bi se ovaj problem što pre rešio – rekao je Škrbić.

Nakon izvršenih analiza sadržaja i okolnog zemljišta koje su ukazale da je reč o opasnom otpadu naftnog porekla, pokrajinska inspekcija je naložila da se jama obezbedi a onda i preda ovlašćenom operateru kako bi se bezbedno uklonio.

uklanjanje otpada iz jame

– Mi smo u saradnji sa policijom pokrenuli sve neophodne radnje kako bi se mesto obezbedilo i podneli tužilaštvu prijavu protiv NN lica, kaže Škrbić i dodaje da je pored postupka koji je pokrenut pred istražnim organima – opštinska uprava, odnosno Štab za vanredne situacije na svom poslednjem sastanku doneo odluku da raspiše i novčanu nagradu za informaciju koja bi dovela do otkrivanja počinioca.

Razlog za ovakvu odluku, kako kaže Škrbić je račun koji će opština Apatin morati da plati na ime sanacije, a koji će prema procenama stručnjaka premašiti osam miliona dinara.

– Zbog neodgovornosti jednog lica, ili neke organizacije, o čemu možemo za sada samo da nagađamo, lokalna samouprava mora izdvojiti značajna sredstva, predviđa se i deset miliona dinara. Odlučili smo da raspišemo oglas, novčanu nagradu za osobu koja će istražnim organima pomoći u otkrivanju odgovornog lica, i da na taj način povratimo sredstva i štetu koju zbog ovog incidenta trpe svi građani – kaže Škrbić.

Na pitanje novinara kada može da se očekuje raspisivanje oglasa o novčanoj nagradi, Škrbić je rekao da bi oglas trebalo da bude objavljen u narednom periodu kao i to da će nagrada će biti značajna.

Kako navode u opštinskoj inspekciji, izabrani operater koji je danas krenuo sa prikupljanjem i odvoženjem toksičnih hemikalija sa lokacije u Apatinu je preduzeće Yunirisk d.o.o iz Beograda koje ima dozvolu za skupljane, skladištenje i uništavanje ovakvog otpada.

užurbano rade na otklanjanju štetnih otpadnih materija

– Preduzeće koje je dobilo posao sanacije je jedno od dva koji su registrovani u Srbiji. Ranije, smo najavili kretanje opasnog otpada nadležnom ministarstvu, što je bila naša obaveza 48 sati ranije – kaže Dragana Stambolija šef apatinske inspekcije.

Prema njenim rečima radovi na izvlačenju tečnog sadržaja jame će biti nastavljeni i u ponedeljak.

– Nakon ispumpavanja tečnog sadržaja krećemo sa uklanjanjem kontaminiranog zemljišta, sledi ponovna analiza i ukoliko bude potrebno i dodatni radovi. Sve dok ne dobijemo pozitivne vrednosti, tek tada možemo reći da je sanacija završena – kaže Stambolija.