subota, 15 majaApa-press vam želi dobrodošlicu!

POLICIJA STRAŽARI OKO JAME SA OTPADOM

 

Na osnovu pisanja Večernjih novosti prava istina oko bunara na putu izmađu Apatina i Prigrevice u kome je smešten otpad opasan po okolinu, tek predstoji.

Radnici Instituta za zaštitu na radu Vojvodine uzeo je uzorke opasnog otpada iz jame, pronađene pre nekoliko dana na putu Apatin-Prigrevica, ali i okolnog zemljišta. Prema rečima Dragane Stambolije, šefa Opštinske inspekcije Apatina, obavljeno je uzorkovanje zemljišta i sadržaja na dubini od pola do tri metra. Kako se očekuje, rezultati analiza treba da budu poznati sredinom nedelje.

Kako ona navodi, jamu dubine oko dva metra, prijavili su meštani, koji imaju zemljište u okolini ove deonice puta. Zasad se ne zna ko ju je iskopao i u nju ispuštao ulje ili neki drugi naftni derivat. Procenjuje se da je iskopano oko 80 kubika zemlje. Inače, ovo mesto obezbeđuje policija.

– Ustanovili smo da je jama iskopana bagerom i da se tu nalazi duže vreme. Pretpostavlja se da je reč o mineralnom ili hidrauličnom ulju, ostacima čišćenja rezervoara, na šta će tačan odgovor dati analiza, koja će potvrditi i stepen zagađenja – kaže Stambolija.

Kako je reč o opasnom otpadu, ovaj slučaj je u nadležnost preuzela pokrajinska inspekcija. Neodgovorno ponašanje koje je ugrozilo zdravlje žitelja i izazvalo zagađenje sredine, lokalnu samoupravu će koštati više miliona dinara.

UZBUNjIVAČI

EKOLOZI iz Apatina smatraju da građani treba da se edukuju da uloga uzbunjivača nije i ne sme biti opasna. Uzbunjivači su naročito potrebni u ekologiji, jer to su stvari koje se tiču svih građana – navode ekolozi.

J.Bekić