nedelja, 17 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

PREDSTAVLJAMO KUD MAŽORET SONTA – EVROPSKE PRVAKINJE

Sonćanske mažoretkinje, ili “Acini anđeli” poznate su po uspehu, šarmu, lepoti…

Skladnost, lepota, šarm, koreografija puna živosti i atrakcije karakteristika su nastupa sonćanskih mažoretkinja, koje nastavljaju da osvajaju srca i simpatije mnogobrojne publike. „Acini anđeli“, kako ih i dalje mnogi nazivaju, nikoga, pa ni one najprobitljivije nisu ostavljale ravnodušne. O njima i njihovom umeću godinama unazad se piše, priča i prepričava. Jednostavno rečeno, one su sjajne, a postale su prepoznatljiv simbol apatinske opštine koju su uspele podići na vrh Evrope.

A zašto ih zovu „Acini anđelii“, pitanje je na koje nije teško dati precizan odgovor. Upravo je Adam – Aco – Vidaković 2006. godine pokrenuo sekciju Mažoret Sonta, koja je prerasla u ozbiljno i trofejno Kulturno umetničko društvo. Verovatno da nije ni slutio da će iz ovog relativno malog sela u sklopu opštine Apatin izrasti evropske šampionke i osvajačice na desetine vrednih i priznatih odličja. Ovaj nesvakidašnji entuzijasta, pedagog i zaljubljenik u svoje selo važio je za velikog borca, koji je izgubio samo jednu bitku, nažalost onu najvažniju. Njegovim utabanim stazama uspeha mlade Sonćanke neumoljivo gaze ka novim priznanjima. Ovoga puta sa trenerom Renatom Butković i predsednicom Majom Krstin, ali sa istim ambicijama i željom da se ne silazi sa pobedničkog trona. Nekada i same veoma uspešne takmičarke i osvajačice mnogih medalja danas rade se oko 35 devojčica i mogu se pohvaliti sa mnogim značajnim rezultatima.

Defilei sonćanskih lepotica, odevenih u prelepa klupska obeležja, uglavnom bivaju propraćeni ovacijama, a nije retkost videti članove žirija kako ustaju sa svojih pozicija i aplauzom pozdravljaju nastupe devojčica razdraganih lica. Takve scene plene srca mnogih koji ne kriju svoje simpatije prema KUD Mažoret Sonta, a one im se odužuju na najlepši mogući način. Uz njihova imena idu epiteti višestrukih prvakinja države, osvajačice raznih evropskih medalja nastupima u Francuskoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Českoj kao i svim državama bivše Jugoslavije, ali ono što je za sada kruna uspeha dogodilo se 2017. godine u Sloveniji. Tada su mlade Sonćanke u kadetskoj konkurenciji postale prvakinje Evrope. Čin koji će se večno pamtiti, jer su uzdignute glave stajale na pobedničkom postolju gde se viorila srpska trobojka i intonirala himna naše države. Sve to su pokrepile osvajanjem srebra i bronze naredne dve godine. Otišle su ove devoke korak dalje, pa su prošle godine debitovale u Francuskoj u juniorskoj konkurenciji gde su osvojile treće mesto u kategoriji junior – duo – štap i junior – solo – mejs. Kraj prošle godine obeležen je odlaskom u Prag u kome se održao „Fest Info Dance“ festival, a nastup sonćanskih mažoretkinja kao po običaju, oduševio je pubilu i žiri. Kući su se vratila sa pobedničkim peharom i zlatom oko vrata.

-Prošlogodišnje prvenstvo Srbije održano je u Apatinu i tada su naše juniorke osvojili drugo mesto u kategoriji formacija-štap, a kadetkinje su bile treće u kategoriji formacija-štap i prvo mesto formacija-pompon. To su značajni rezultati, pogotovo ako se doda da su u martu juniorke osvojile prvo mesto na Sombor Openu, napominje trener Renata Butković i naglašava: – Aco nas je naučio da moramo imati jasne ciljeve i planove. U godini koja je tek započela imamo puno planova i obaveza. Očekuje nas tradicionalni Osmomartovski koncert koji je uvod u pripreme za najznačajnije događaje, prvenstvo države, pa zatim Evropsko prvenstvo koje se ove godine održati u Hrvatskoj. Mi na svako takmičenje odlazimo sa ambicijama da ostvarimo što bolji uspeh.

KUD Mažoret iz Sonte poslednjih godina nema seniorsku ekipu. Nekadašnje višestruke prvakinje Srbije su se povukle, ali zato su njihove naslednice nastavile u istom stilu.

– Zlato koje su osvojile u Sloveniji 2017. godine i postale evropske prvakinje u svojoj kategoriji, silno ih je motivisalo pa su treninzi pojačani, a sve u nameri da nastave da budu dobre. Kroz naše KUD prošlo je mnogo generacija i prema broju stanovnika možemo reći da smo masovni, a bez lažne skormnost i veoma uspešni. Trenutnih 35 članica podeljenih u tri grupe: juniorke, kadetkinje i najmlađe “pilići” takmiče se u različitim kategorijama kao što su solo, duo, formacija sa rekvizitima-palicom, mejsom i pomponima, ističe njihov trener Renata Butković.

Aco, utemeljivač uspeha

Najveći „krivac“ za sve rezultate, uspehe i slavu koju poseduje KUD Mažoret Sonta, vezuju se uz ime Adama, poznatijeg kao Aco Vidaković. On je važio za čoveka punog razumevanja, ljubavi prema mladima i velikog zaljubljenika u svoju Sontu. Tvorac i utemeljivač KUD-a nesebično se zalagao za napredak svojih „anđela“ kako ja nazivao mlade takmičarke. Njegov prerani odlazak sa životne scene rastužio je sve žitelje Sonte, pogotovo mlade koji su ga voleli i cenili.

Utemeljivač uspeha, Adam – Aco – Vidaković

-Sve što znamo i svi naši uspesi moraju se vezati uz njegovo ime. Aco je bio čovek koga smo neizmerno cenili i voleli. On nam je bio trener, ali po potrebi otac, brat, prijatelj, možda bi lakše bilo reći neko kome smo verovali. Uvek je pronalazio lepe reči, savete, a radovao se našim uspesima i živeo za pobede. Tužnu vest da nas je fizički napustio primile smo sa velikim bolom i nismo želele da poverujemo da više nema našeg Ace. Svima nam i dalje nedostaje, kaže jedna od njegovih učenica, a danas trener mladih sonćanskih mažoretkinja Renata Butković i naglašava:-Imamo obavezu da nastavimo tamo gde je Aco stao. On nas je naučio da nema predaje i da u svakom trenutku moramo da tražimo najbolje rešenje. Verujem dokle god bude postojalo Kulturno umetničko društvo Mažoret, dotle će njegov lik i njegova dela biti prisutna među nama.

Dobra saradnja sa svima

Članice KUD- a žele da naglase da imaju sjajnu saradnju sa Sportskim savezom opštine Apatin, Mesnom zajednicom Sonta, privrednicima i SO Apatin.

-Mi gajimo prijateljske odnose sa svima. Rado se odazivamo na sve humanitarne akcije, proslave ili bilo kakve druga manifestacije i posebno se radujemo ako našim nastupom ulepšamo neku od akcija. Bez dobre saradnje sa lokalnom samoupravom, klubovima iz okruženja, MZ i ostalim ljudima verovatno da bi našu uspesi bili skromniji, kaže predsednica kluba Maja Krstin.