četvrtak, 6 majaApa-press vam želi dobrodošlicu!

PRVA ŽENA INSTRUKTOR VOŽNJE

Vojka Bezarević (70) je bila prva žena instruktor vožnje u Srbiji. Za četrdeset godina saobraćajno-pedagoškog rada uspešno je obučila  na hiljade kandidata.

Neobično je da se u domenu  ,,muških“ zanimanja pojavi žena i bude tako uspešna dugi niz godina. U maloj sredini kao što je bio Obrenovac koncem 80-tih godina prošlog veka, kad je vožnja u pitanju, za ženu je najčešće bilo rezervisano mesto suvozača. Vojka je prva uspela da razbije tabu i zadobije  poverenje, u početku nepoverljivih  budućih vozača.

-Posao instruktora vožnje je izuzetno odgovoran i zahtevan – napominje Vojka Bezarević i držeći se parole “Nije znanje znati, već je znanje dati“, u obuci je težila da svaki kandidat budu teorijski dobro potkovani pre nego što izađu na ulicu. – Ranije se moglo raditi sa sopstvenim kolima, bez duplih komandi i to je nosilo izvesan rizik. Sada je mnogo lakše, znatno su modernija vozila, postoje brojna pomagala koja stoje kandidatima na raspolaganju – kaže iskusna instruktorka, koja za četiri decenije rada nikada nije imala udes.

Sa suprugom Dušanom počeli su kao instruktori 1977. u Novoj Varoši i Priboju da bi se dve godine kasnije preselili u Obrenovc i našli zaposlenje u auto školi ,,Crveni signal“. Pre 27 godina otvorili su prvu privatnu školu za buduće vozače i za to vreme izrasli u jednu od najopremljenijih, gde kandidati mogu da se obuče za sve četiri kategorije. Malo auto škola u Srbiji može da pruži kompletnu uslugu, počev od modernih kabineta, stručne literature, poligona i dovoljnog broja funkcionalnih vozila. Dobart glas se daleko čuje pa tako imaju kandidate iz drugih gradova.

Vojka Bezarević je specifična po tome što poseduje sve kategorije za instruktora, uključujući vožnju autobusom i kamionom. Punih 28 godina je bila stalni član ispitnih komisija sve do 2013, od kada je potrebno posedovati licencu.

Uhodan porodični posao uspešno je nasledio sin Branko. – Rano sam primetila da Baneta interesuju automobili i sa 12 godina u dvorištu je znao da pod konac preparkira ,,jugiće“ – kaže ponosna majka. Sa suprugom je ranije uspešno učestvovala u akcijama ,,Drug na drumu“ AMSS, i za visoke plasmane na relijima osvojili brojna priznanja. Nosilac je opštinskog priznanja za osposobljenost velikog broja sugrađana za bezbedno učešće u saobraćaju.

Mada je zakoračila u osmu deceniju života ova ,,žena zmaj“, kako je mnogi doživljavaju, izuzetno je vitalna i aktivna i ne pomišlja na penziju. Posao je, veli, podmlađuje i ispunjava radošću a svoje  zaposlene doživljava kao jednu veliku i složnu porodicu.

Sin Branko je uveliko ovladao tajnama instruktorskog posla i već poseduje tri licence za predavača, instruktora i ispitivača. – Za razliku od mojih roditelja, meni je bilo znatno lakše da proniknem u tajne posla i rano steknem neophodne licence – kaže Branko, veliki zaljubljenik u fudbal, inače vlasnik  kluba malog fudbala ,,Palež“ i predsednik  Fudbalskog saveza  Obrenovac.

Milan Ašković