četvrtak, 28 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

SPORTSKI VREMEPLOV broj 12

UTAKMICA KOJA SE NE ZABORAVLJA

Bilo je u posleratnom periodu jako puno fudbalskih susreta koje su u Apatinu, zbog svog značaja, svaka na svoj način pobuđivale određenu pažnju sportske javnosti, ali susret između apatinske Mladosti i imenjaka iz Bačkog Jarka je priča za sebe. Bila je to revanš utakmica baraža za ulazak u Vojvođansku ligu. Apatinci su u prvoj utakmici izgubili sa 1:2 u Bačkom Jarku i trebali su nadoknaditi taj zaostatak.

Atmosfera u gradu je bila nezapamćena. Svi su sa nestrpljenjem čekali taj 30. juni 1980. godine i revanš utakmicu koja bi mogla vratiti Apatince u društvo najjačih timova Pokrajine. U to doba Mladost je bila veoma omiljen klub, jer je fudbal bio popularan sport, a ekipa je bila sačinjena uglavnom od igrača iz apatinske opštine. Gol koji je u prvoj utakmici postigao Milan Basarić – Troto – davao je određenu dozu optimizma, mada je tim iz Bačkog Jarka bio veoma kvalitetan, a kružile su i određene glasine da je bio i favorizovan od strane FSJ. Te tvrdnje proizišle su nakon prve utakmice i više nego pristrasnog suđenja Simića iz Zrenjanina. On je svojim odlukama doprineo da domaćin pobedi, ali i da za revanš trener i igrač Mladosti Miloš Cetina ima glavobolju. Zbog kartona Cetina nije mogao da računa na standardnog golmana Nikolu Đumića, kao ni na jednog od najboljih pojedinaca Dragog Bogića. Đumić je dobio drugi žuti karton, a Bogić je bio isključen.

Problem sa golmanom je bio golem. U klubu su bila dva rezervna mladića bez ikakvog iskustva Džakula i Zobenica, pa se moralo dodatno intervenisati. Mada je okačio „kopačke o klin“ i prešao četvrtu deceniju života Dobrislav Miličević poznatiji kao Bato Bosanac je bio registrovan za Mladost, pa je Cetina odlučio da ga aktivira i postavi na gol u utakmici odluke. Iskusni i prekaljeni čuvar mreže stao je nakon duge pauze među stative i to mu je bila 426 utakmica za najomiljeniji klub. A sam tok utakmice za večno pamćenje.

Stadion ispunjen do poslednjeg mesta, gladaoci su se tiskali jedan pored drugoga. Preko 6.000 posetilaca, što se smatra rekordnom posetom, došli su da pomognu Apatincima da ostvare pobedu i nakon predhodna tri neuspela pokušaja u baraž utakmicama, vrate status vojvođanskog ligaša. Grla se nisu štedela, akteri dobijaju aplauze na otvorenoj sceni za svaki dobar potez. Domaćin bolji, igra se nadahnuto, muška borba, a igrom Apatinaca komanduje Cetina koji kao poslednji čovek odbrane ujedno obavlja funkciju savetnik kako da se odvija tok susreta. A onda, u 26. minutu sjajni centarfor Apatinaca Ilija Orlović našao se u idealnoj poziciji da postigne pogodak, ali biva oboren u kaznenom prostoru Jarčana i arbirat Beljin iz Pančeva pokazuje na belu tačku. Lopti prilazi Basarić, namešta je na belu tačku i snažno šutira, ali i veoma neprecizno, lopta odlazi iznad prečke. Taj detalj je samo na trenutak umanjio navijanje pristalica domaće Mladosti, a oduševljenje dolazi u 41. minutu.

Najmlađi prvotimac apatinske Mladosti Goran Panjević idealno centrira i lopta dolazi do najboljeg strelca Olije Orlovića koji je šalje u mrežu nemoćnog golmana Bursaća. Oduševljenje na terenu i tribinama. Gol koji vodi Mladost u željenu Vojvođansku ligu postignut je u pravo vreme. U drugom delu susreta Cetina umesto Zorana Ćuluma u igru uvodi Zdravka Solaća koji u 79. minutu odlučuje pobednika susreta. Naime, brzonogo krilo Apatinaca šalje oštru loptu ka golu rivala, golman Bursać je kratko odbija, a ona dolazi do Orlovića, vrhunskog strelca koji takve prilike ne propušta i postavlja konačnih 2:0!

Kraj je dočekan na sebi svojstven način, pesmom i veseljem na terenu, a kasnije celu noć u gradu. Slavio se veliki uspeh jedne generacije koja je iza sebe ostavila nešto o čemu se mora pričati. Vredno je sećanja i prenošenja mladima kako se to nekada radilo.

Sastav Mladosti u pomenutoj utakmici: D. Miličević, S. Đukić, Pavlović (Mudrinić), Kukić, Jančić, Cetina, M. Basarić, Panjević, Orlović, Ćulum (Solać), Bojković.