utorak, 7 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

SPORTSKI VREMEPLOV broj 13

APATINCI PRVI ŠAMPIONI VOJVODINE

Apatin je dugi niz godina važio za grad u kome se igrao najbolji preferans. U jednom periodu ova društvena igra, kod neupućenih, se smatrala za kockanje, a onda su mnogi shvatili da je to ipak veoma teška i zahtevna igra u kojoj je mnogo kombinacija, pa je svrstana u red takmičarskih. Odlučeno je da se 1995. godine pokrene ekipno prvenstvo Vojvodine sa 16 klubova a takmičenje će se odvijati pod nazivom SAVEZ KLUBOVA IGRAČA PREFERANSA VOJVODINE.
Kao što se i očekivalo naslov prvaka pripao je Apatincima, koji su bili više nego superiorni. Oni su titulu prvaka odbranili i sledeće sezone, a usput su osvojili i Kup Vojvodine. Iskreno govoreći tako nešto se naslućivalo, jer su Apatinci učili od nekadašnjih vrhunskih majstora Đure Baraća i Đorđa Krnjajića za koje se smatralo da su dostigli vrhunac u poznavanju ove zahtevne igre.
Rezultat prvog prvenstva SKIPV

Nakon odigranih 8 četvoromečeva dobio se sledeći plasman Prvog ekipnog prvenstva SKIPV odigranog u periodu jesen 1995. – proleće 1996.

KONAČNA TABELA PRVOG SKIPV

1. Pro et contra Apatin 20.576
2. Pub Novi Bečej 18.290
3. Kairos Opština Srbobran 12.594
4. Tref Pančevo
5. Šajka Žabalj
6. Boem Sombor
7. Bela lađa Bečej
8. Kumane Kumane
9. Vojvodina Bačko Gradište
10. Elemir Elemir
11. Zeleno zvono Zrenjanin
12. Bačko Petrovo Selo B. Petrovo Selo
13. Kanjiža Kanjiža
14. Antikvarnica Subotica
15. Novo miloševo Novo Miloševo
16. Bašaid Bašaid
Prvo ekipno prvenstvo SKIPV je završeno 20. aprila 1996. godine, sa navedenim plasmanom, a Preferans klub Pro et contraiz Apatina uz pomoć u organizaciji od strane SKIPV, 2. maja 1996. godine je bio domaćin svečanog četvoromeča povodom proslave osvajanja prvog mesta u prvom ekipnom prvenstvu Saveza klubova igrača preferansa Vojvodine, a uz učešće:

Prvi šampioni Vojvodine

Ekipa A – Pro et contra iz Apatina kao prvi pobednik
Ekipa B – reprezentacija zone Istok
Ekipa C – reprezentacija zone Zapad
Ekipa D – članovi rukovodstva SKIPV
Na slici su takmičari apatinske Pro et contra: (gornj red s desna) Jovan Banjac, Petar Đukić, Milan Kukić, Petar Majstorović, Boro Dukić (srednji red) Nikola Majstorović, Đorđe Ožegović, Dušan Ićitović, Radovan Obradović, predsednik kluba Živko Milojević, (donji red) Dmitar Vojinović, Dragan Kukić, Oto Dombović i Dušan Kerkez.

Na razočarenje mnogih, klub se nakon nekoliko sezona ugasio, pa su pojedini igrači prešli da igraju za druge ekipe gde su bili nosioci igre.