utorak, 7 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

SPORTSKI VREMEPLOV broj 14

LABUD ŠKORIĆ BOKSER KOJI SE JOŠ PAMTI

Jedan od najboljih učenika čuvenog i neumornog bokserskog trenera Žarka Lukića svakako je legendarni šampion države Labud Škorić.Uz ime ovog boksera vezuju se mnoge titule a još se i danas prepričavaju njegove nezaboravne borbe.

Labud je na prvi trening u tadašnji čuveni DTV „Partizan“ došao kao četraestogodišnjak davne 1957. godine. Želeo je da krene stopama nešto starijeg brata Ilije, poznatijeg kao Išan, nokautera i borca kakav se retko rađa. Išan je bio ljubimac apatinske publike, jer je važio za neustrašivog borca koji nije znao za strah ili bilo kakvu prepreku na ringu. Verovatno da je i sam Labud znao da je jako teško dostići brata, pa je od samog starta počeo da gradi svoj stil. U relativno kratkom roku postao je bokser sa reputacijom koga su krasile upornost i forsiranje beskompromisne borbe. Ime Labud van ringa mu je priličilo, jer je bio miran i povučen mladić, ali u ringu je vrlo brzo dobio nadimak „Ris“.

Ne sme se zapostaviti podatak da je tih godina Jugoslavija bila među najjačim bokserskim silama Evrope i da je konkurencija u svakoj kategoriji bila veoma jaka. Ipak, 1962. godine, sa svega 19 godina Labud uspeva da postane seniorski prvak države u perolakoj kategoriji. Odmah po osvajanju titule slede mnoge primamljive ponude raznih bokserskih klubova iz veoma jakih i moćnih bokserskih centara, jer je mladi Apatinac, a ujedno i reprezentativac Jugoslavije, očarao sportsku javnost. Odlučuje se da pređe u Dinamo iz Pančeva gde postaje nezamenjih prvotimac i jedan od najboljih boksera te generacije. Pokušaji da u dresu sa grbom Dinama ponovi uspeh sa prvenstva države nisu urodili plodom, jer je dva puta 1965. i 1966. godine gubio u finalu od tada najboljeg boksera Jugoslavije, čuvenog Zvonka Vujina iz Zrenjanina.

Kao reprezentativac Jugoslavije beležio je sjajne rezultate i na predaju je primorao mnoge rivale od kojih su mađu najpoznatijima bili Rumun Antonela, Čeh Mladenka, Mađar Nađ, Egipćanin El Gandi i mnogi drugi. Za Dinamo je nastupao od 1962. do 1972. godine u tri kategorije perolakoj, lakoj i poluvelter, a dao je neprocenjih doprinos 1968. godine kada su Pančevci po prvi put osvojili ekipnu titulu prvaka Jugoslavije.

Karijeru ovog sjajnog boksera najlepše je opisao novinar, veliki poznavalac i ljubitelj boksa Đorđe Vukmirović koji je u svojoj knjizi „Panonski bombarderi“ među velikane vojvođanskog boksa svrstao Apatinca Labuda Škorića.