petak, 3 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

USKORO KREĆE PROLEĆNI DEO SEZONE ZA FUDBALERE –PREDRAG OSTOJIĆ KATEGORIČAN: BRATSTVO 1946 IMA JASAN CILJ

Još nekoliko dana nas deli od prvog sudijskog zvižduka koji će najaviti početak prolećnog dela sezone u Srpskoj ligi Vojvodina. Poslednjih godina fudbaleri prigrevačkog Bratstva 1946 su nas razmazili, pa smo svako proleće isčekivali u nadi da će igrači tog kluba kraj sezone dočekati u samom vrhu tabele. Pomalo nerealno, jer i drugi timovi igraju fudbal, dovode igrače, ulažu u klub i gaje šampionske ambicije. Za razliku od drugih Bratstvo 1946 je u velikom delu prepušteno samofinansiranju. Iz tog razloga dosadašnji uspesi kluba su mnogo veći od realnih, jer biti u vrhu ili pri vrhu najjače pokrajinske lige nije mala stvar. Pogotovo ako se uzme u obzir da je Prigrevica selo sa oko 3.000 stanovnika (uglavnom starijih osoba) i činjenicu da su godinama pre toga tavorili u Područnoj ligi Sombor. Fudbalski stručnjaci tvrde da je za ozdravljenje jednog kluba potreban dug period, jer je u kolektivnom sportu najteže stvoriti fudbalera. Čini se da su Prigrevčani na dobrom putu da postanu vodeći klub na ovom području, jer sve što rade je planski i na duge staze.

Nikola Vladetić povremeni kapiten tima, zna kako se gine za klupski grb

Iza nas je godina koja je najuspešnija u sada već 72 godine dugoj istoriji. Nije zgoreg se prisetiti da je Bratstvo 1946 osvojilo prvo mesto u Srpskoj ligi i stekla pravo nastupa u Prvoj ligi Srbije, ali je zbog više puta spominjanih opravdanih poteškoća to zadovoljstvo prepusti Bačkoj Topoli.

Ako pogledamo sezonu iza nas i sve što je ostvareno, moramo biti, sa jedne strane zadovoljni, a sa druge tužni i samokritični. Uspeli smo da osvojimo titulu prvaka, proslavimo najveći uspeh u istoriji kluba, a onda da se suočimo sa realnošću da u tom momentu nismo bili spremni za takmičenje u veoma skupoj ligi. Ujedno kao da je kod pojedinaca došlo zasićenje i počeli su da pružaju slabije partije, da odskaču od klupske discipline i da se ponašaju onako kako to ne dolikuje fudbaleru koji nosi grb Bratstva 1946 na dresu. Morali smo da reagujemo i takve stvari sprečimo, a onda nas je zadesila prerana smrt našeg dragog i nikada prežaljenog predsednika kluba Gorana Nesvanulice, što nas je u velikoj meri poremetilo u skoro svim segmentima. Sve u svemu, trenutni plasman na petom mestu na tabeli nije neuspeh, mada smo mogli i morali bolje, tvrdi novoizbrani predsednik Bratstva 1946 Predrag Ostojić – Brena.

Prelazni rok za fudbalere nije doneo neka veća iznenađenja, odnosno skromno se pazarilo, pa se postavlja pitanje da li je Bratstvo 1946 zadovoljno trenutnim plasmanom.

Aleksandar Popović, dete prigrevačkog fudbala

Mi smo klub u kome se svaki potez dobro analizira, o svemu se razmišlja, pa i o trenutnoj poziciji ekipe. Svesni smo svojih kvaliteta i ne zabluđujemo se previše, ali sam isto tako ubeđen da posedujemo kvalitet koji može da sačuva, pa i popravi dosadašnji učinak. Opredelili smo se za mlađi igrački kadar i da stvaramo ekipu koja će već od početka naredne sezone igrati značajnu ulogu i borbi za naslov prvaka. Odmah da naglasim, nikada nismo opterećivali fudbalere sa nekim titulama, postavljali im breme favorita ili imperativ pobede, već je to proizilazilo iz klupske atmosfere koja je prepoznatljiv simbol Bratstva 1946. Jedino što od svakog pojedinca tražimo je dostojanstveno ponašanje na i van terena. Mi im ispunjavamo sve što se dogovorimo, shvatamo u kakvim su pozicijama, pomažemo koliko možemo, a za uzvrat tražimo da se bore u svakoj utakmici i da ne kalkulišu. Nikada nismo krivili igrače, stručni štab ili tražili neki alibi u porazu, naravno ako su se zalagali, jer i porazi su sastavni deo igre, kaže sekretar kluba Igor Narančić.

Ostalo je još pola prvenstva i mnogi već sada vide Bečej 1918 kao prvaka. Hoće li to umanjiti ambicije Bratstva 1946 i da li je moguće da se u narednim susretima na delu vide neki nedovoljno afirmisani igrači?

-Ja sam u više navrata istica da nas ne interesuju drugi, već isključivo naš uspeh i bavimo se samim sobom. Koliko ima Bečej bodova, ili Dinamo iz Pančeva, verujte da nas ne zanima. Znamo da ćemo protiv njih, kao i u premijernoj utakmici brotiv subotičke Bačke, koja je pri dnu tabele, izgarati na terenu. Onaj ko ne misli tako i ne prihvata svaku utakmicu podjednako važnom, nema šta da traži u našem klubu. Smatram da je čast braniti boje Bratstva 1946 i nije svejedno kakav se rezultat postigne. Želimo da do poslednjeg minuta ovog prvenstva igramo pošteno i da pružamo maksimalan učinak u svakom susretu. Boljem ćemo od srca čestitati i nadam se iz eventualnog neuspaha izvući pouke. Da ne mislimo tako, zar bi angažovali novog trenera i radili sa ovolikim žarom. Svima u Srpskoj ligi je poznato da se sa nama mogu lepo družiti, jesti, piti i veseliti, ali bodove moraju na pošten način zaraditi, kategoričan je Predrag Ostojić.

Za kraj neizbežno pitanje, kakav je dugoročan plan FK Bratstvo 1946?

Sve sam već rekao, dakle od kada sam došao u klub, pa sve dok budem ovde priznajem samo rad, red i disciplinu. Uzdamo se u to da će na našim prostorima uskoro ponići neki talentovani mladić koji će imati priliku da se afirmiše u našem klubu. Verovatno da ste primetili da smo svakom ko ijole dobro igra fudbal dali šansu da se dokaže i da bude deo tima. To je naš cilj, da se mladi bave sportom i da svu svoju energiju usmere na pravo mesto. Bratstvo 1946 je otvorene za sve ljude dobre volje, za talentovane fudbalere, iskrene zaljubljenike u sport i one koji imaju dobre manere. Svi su dobro došli, jer težimo da budemo kao jedna velika porodica koja će se uzajamno pomagati, reči su predsednika FK Bratstvo Predraga Ostojića – Brene.

Jovan Banjac