petak, 22 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

USPEŠNO ORGANIZOVAN ULTRAMARATON BAJA-SOMBOR

Tijana Kabić i Daniel Bečkei pobednici u svojim kategorijama

Bratski gradovi Baja iz NR Mađarske i Sombor iz Srbije, uspešno su organizovali Šesti međunarodni ultramaraton koji je održan u nedelju, 1 decembra tekuće godine. Na ruku im je išlo i delimično dobro vreme (uz malo jači vetar) za ovo doba godine, pa je oko 130 učesnika, iz četiri zemlje u okruženju (Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska), završilo takmičenje na jednoj od najtežih atletskih disciplina. Razdaljina između ova dva grada na ovogodišnjoj trci, po prvi puta je bila 48 kilometara, što je za 12 manje od predhodnih trka, jer je promenjena ruta, i ovoga puta se kroz Srbiju trčalo od Mađarske granice kod Rastine i preko Gakova do Sombora.

Najveći broj učesnika je trčao u štafetama, od dva i tri trkača, a njh 39 je samostalno nastupilo na zahtevnoj stazi. Odlična organizacija,velika podrška obeju gradskih vlasti, uz veliki broj volontera koji su pomagali na svim delovima staze, išlo je u prilog takmičarima da postignu dobre rezultate i da im događaj ostane u sećanju.


Ove godine start je bio u Mađarskoj, na glavnom gradskom Trgu u Baji u 10;16 sati i za nešto manje od 3,5 sata, ili tačnije za 3;26,50 kroz cilj na Trgu Svetog Đorđa u Somboru prošao je Danijel Bečkei iz Bačke Topole, a deset minuta kasnije u cilju je bio i Novosađanin Aleksandar Radukin. Kuljanin Veljko Popović bio je treći u konkurenciji muškaraca sa vremenom od 3,43,05, a na četvrtom mestu našla se i jedna dama, koja je opet bila prva u konkurenciji pripadnica lepšeg pola. Somborka Tijana Kabić sa vremenom 4,00,35 je za skoro pola časa ranije stigla od prve pratilje, Betine Čabi-Šulc iz Baje (4,28,00) Treća je bila Danijela Jurošević iz Beograda sa vremenom od 4,32,00.

Pored ovih šest, organizator je nagradio još 18 ekipa štafeta od dva i tri trkača, i svi oni će imati lepe uspomene na jedan ovako važan atletski doživljaj u finišu godine.


Svi nagrađeni i svi ostali učesnici i organizatori, sudije i volonteri, našli su se na zajedničkom ručku u Velikoj sali Mađarske Građanske Kasine u Somboru, gde su druženje nastavili u dobrom raspoloženju uz jedan tamburaški orkestar, koji je držao štimung za opuštanje i nekoliko sati posle završetka ultramaratona.
Naredno druženje je dogovoreno za godinu koja je pred nama, u kojoj će start biti u Somboru, a cilj u Baji.

Vinko Janković