utorak, 7 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

VELIKANI APATINSKOG RINGA – ŠAMPIONI KOJI SE PAMTE, JOVAN – JOLEGA – ĆURČIĆ

Kao što smo često isticali nemamo nameru da proglašavamo najboljeg apatinskog boksrea, ali zato možemo da se pridružimo većini koji smatraju da je najbolji, odnosno najuspešniji, klupski bokser Apatina Jovan Ćurčić.

Popularni Jolega, kako su ga prijatelji zvali, rođen je 24. februara 1952. godine, i kao dečak sa nepunih 16 godina i sa svojim bokserskim idolom Muhamedom Alijem krenuo je u tajne plemenite veštine.

Neosporan talenat koji je već na startu iskazao, nije mogao da promakne oku kakvo je imao trener Žarko Lukić koji je brzo shvatio da ovaj mladi takmičar poseduje nešto što drugi nemaju. Već 1969. godine debitovao je za Apatin, da bi sledeće godine, sa svega 18 godina, postao je seniorski prvak Vojvodine. U finalu, koje se dugo prepričavalo, savladao je atraktivnog i veoma kvalitetnog Smaju Karadarevića iz Šapca. Ćurčić ga je nadvisio u svim bokserskim elementima i slao na patos, pa je Šapčanin jedva čekao poslednji gong. Titule prvaka Pokrajine osvajao je još jedanput, ali nažalost nije uspeo da postane prvak tadašnje Socijalističke federativne republike Jugoslavije, jer su mu se na putu do tog odličja nalazili reprezentativci i bokseri velikih reputacija.

 

U pokušaju da postane prvak države zaustavljali su ga, u to doba sjajni Zlatko Šarar iz Pule i Osman Amzić iz niškog Radničkog, koji su u to doba bili evropski i svetski priznati asovi. Možda treba napomenuti da je Jugoslavija u periodu od 60-tih pa sve do pred kraj 80-tih prošlog veka bila bokserska velesila i da je konkurencija bila žestoka, jer je bilo na hiljade takmičara. Ako se uzme u obzir da je Ćurčić u tom periodu imao preko 360 borbi i preko 300 pobeda, onda je to dovoljan pokazatelj o kakvom se borcu radilo.

Njegov pohod ka prvoj seniorskoj titulu prvaka Vojvodine propratio je i tadašnji selektor reperzentacije Jugoslavije Bruno Hrastinski koga je mladi Apatinac fascinirao nakon meša protiv Ostojića iz Sremske Mitrovice, pa je svim sportskim medijima izjavio: – Ovo je čista borba kakvu poslednjih nekoliko godina nisam imao priliku da vidim. Ćurčić je izvanredan taktičar, koji na jedan poseban način zna da umiri i najveće fajtere. Prava je šteta što selektor nije gledao finale gde je Jolega briljirao i slavio protiv već pomenutog Kardarevića.

Kao u svakom sportu, tako je nepravde bilo i u boksu. Često su sudije znale da donesu štetne odluke po takmičare, a žrtva njihovih nepravdi bio je Ćurčić u Lutonu gde je kao pojačenje šabačke Mačve boksovao protiv engleskog reprezentativca i prvaka drževe Morgana koga je bukvalno prebio tokom čitavog meće, ali su dva domaća arbitra dala pobedu svom takmičaru, pa je sa ringa morao otići kao poražen sudijskim nadglasavanjem 1:2. Te nepravde se često priseća i kako zna da kaže, još ponekad boli.

U periodu od 1969. godine pa sve do 1985. kada je imao poslednju borbu, apatinski majstor plemenite veštine uspevao je da pobeđuje skoro sve velikane jugoslovenskog ringa. Imao je i nekih neugodnih protivnika od kojih je reprezentativac Jugoslavija i osvajač bronzane medalje sa evropskog prvenstva Dragan Vasiljević iz Loznice verovatno nejneugodniji, jer je bio bokser sa kontra gardom, uvek spreman, reprezentativac sa vrhunskom tehnikom i snažnim udarcem. Ipak i protiv takvog borca Ćurčić je umeo da se nosi pa je sa njim boksovao nerešeno. U dva navrata je pobeđivao u Loznici reprezentativca Branislava Petrovića, boksovao nerešeno u Borovu sa prvakom države Đurom Šebešćaninom, ravnopravan je bio u duelu sa tada neprikosnovenim Miljenkom Rubeljom

Do ovih podataka, fotografija i još nekih bitnih informacija (koje ćemo koristitit u serijalu tekstova o apatinskim bokserima) stigli smo zahvaljujući pomoći nekadašnjeg velikog bokserskog zaljubljenika i klupskog funkcionera Stevana Popovića i nekadašnjeg velikog bokserskog potencijala Bogdana Savića. Njihov zajednički stav bio je da je Ćurčić najbolji klupski bokser koji je apatinskom boksu doneo najviše zvaničnih poena, a takmičio se u vremenima kada je Jugoslavija bila bokserski priznata i kada je vladalo ogromno interesovanje za ovaj sport.

Jolega je jedan od najvećih klupskih boksera Apatina. On je bokser koji je posedovao najjače boksersko oružje kakvo je malo ko imao. Karakterisali su ga uzak gard sa povezanim direktima sa kojima se služio u nezadrživim serijama, rekao je Stevan Popović jedan od najboljih poznavalaca apatinskog boksa.

Jovan Banjac