petak, 22 oktobraApa-press vam želi dobrodošlicu!

VIŠEKRUNA I PEROVIĆ JEDNOGLASNI: PRIGREVICA I MILKA SU ODUŠEVILI

Generalni sekretar i predsednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Vojvodine,  Slobodan Višekruna i Borislav Perović hvale prigrevački rukomet i Milku Nikšić

U subotu je Prigrevica bila centar pokrajinskog rukometa za mlade. Pod nadzorom stručnih lica okupilo se preko 100 najuspešnijih dečaka uzrasta 14 godina iz šest okruga, koji su se tokom sezone isticali i igrama skrenuli pažnju na svoj talenat. Oni su prošli sva neophodna testiranja i već sada polaku ulaze u krug onih koji će najpre oformiti reprezentaciju Vojvodine, a kasnije ukoliko se ukaže prilika da se domognu i nacionalnog dresa.

Nade vojvođanskog rukometa sa trenerima Foto: Nebojša Marković

Bio je to povod da se pored trenera i onih koji su zaduženi za razvoj pokrajinskog rukometa u Prigrevici pojave generalni sekretar RSV Slobodan Višekruna i predsednik Upravnog odbora Borislav Perović. Oni su pristali da specijalno za naš portal daju svoje viđenje trenutnog stanja u mlađim uzrastima i način rada koji se sprovodi u pokrajinskom rukometu za buduće šampione.

Prate sva dešavanja, Borislav Perović i Slobodan Višekruna Foto: Nebojša Marković

Želim odmah da napomenem da sam impresioniran ovim što se dešava u Prigrevici. Ne smem se izjašnjavati o nekom periodu koji ne poznajem, ali u skoroj prošlosti nismo imali ovakav slučaj da su tri uzrasta iz jednog malog sela toliko dominantni. To je rezultat sjajnog rada trenera Milke Nikšić koja za svoja ostvarenja zaslužuje mnogo više od česatitki, prve su reči generalnog sekretara RSV Slobodana Višekrune.

Višekruna je upoznat sa podatkom da su mladi Prigrevčani starosnog doba M12, M14 i M16 u svojim kategorijama odigrali 32 utakmice i zabeležili čak 31 pobedu. Delovali su supriorno i nisu respektovali rivale iz mnogo jačih rukometnih centara.

Naša je obaveza da pratimo razvoj mladih rukometaša i da damo podršku onima koji žele da napreduju. Milka se svrstava u red onih trenera pred kojima je sjajna budućnost. Na ovakvim okuljanjima, gde su dečaci selektirani i gde se nalaze trenutno najbolji, lako se mogu uočiti mladi Prigrevčani. Tehnički su potkovani, brzo nematnu svoj stil igre, deluju kolektivno i u mnogo čemu se razlikuju od svojih vršnjaka. Vidi se da iza njih stoji kvalitetan rad, a u prilog mojoj tvrdnji idu postignuti rezultati dečaka koji su već nekoliko sezona bez premca i na najboljem su putu da postanu odlični igrači. Ne smemo zapostaiti podatak da se i prvi tim PIK Prigrevice, koji je sačinjen od veoma mladih rukometaša, nalazi u samom vrhu Druge lige Sever. Prigrevica je poslednjih nekoliko godina osvežila rukometnu scenu Zapadnobačkog okruga, napominje Višekruna.

Milka sa svojom kumicom

Reči pohvala na račun prigrevačke dece i njihovog trenera imao je i Apatinac, predsednik Upravnog odbora RSV Borislav Perović, koji je dugogodišnji rukometni funkcioner i koji je upoznat sa svim dešavanjima. Svakako da se mora napomenuti da je Perović bio vrhunski golman, kasnije i predsednik RK Apatin pod čijim je vođstvom klub ostvario nejveće uspehe ulaskom u Super ligu, a u njegovom mandatu iz omladinskog pogona poniklo je mnogo sjajnih igrača koji su vremenom branili boje raznih domaćih i evropskih klubova.

Mi iz RSV, ali i opštine Apatin moramo biti ponosni na ostvarenje mladih Prigrevčana i njihovog trenera Milku Nikšić. Ona je uspela maksimalno da organizuje decu, da stekne njihovo poverenje i poštovanje, a najveći teret podnosi sama. U Prigrevici je rukomet, zahvaljujući njenom vrhunskom znanju i radu, dostigao ogromnu popularnost i ovi rezultati nisu plod slučajnosti, već savesnog i stučnog rada, ističe Borislav Perović.

Perović nije krio oduševljenje postignutim u prigrevačkom rukometu

Perović je za svoj odan rad u rukometnom sportu često nagrađivan i zna koliko je teško, kao i to šta je sve neophodno da bi se barem jedna selekcija vinula među najbolje. Posle dugih posnih godina, našao se u situaciji da iz opštine u kojoj je preporodio rukomet neko kreće njegovim utabanim stazama uzlazne putanje.

Milka zaslužuje sve pohvale. Pored dece uspela je da organizuje i roditelje, pa pola sela diše istim plućima i svi su usmerili energiju ka uspehu dece. Redak je slučaj da neko podari svoju mladost zarad uspeha drugih, a Milka nesebično i danonoćno radi sa mladima kako bi ih usmerila na dobar put. Možda iz plejade ovih mališana niko ne uspe da bude vrhunski rukometaš, što je mala verovatnoća jer su odlično obučeni, ali će sigurno biti savesni građani i dobri ljudi, jer su tako sportski vaspitani. Mišljenja sam da bi trebalo nekako vrednovati sva njena zalaganje, napominje Perović, a na to se nadovezao i Višekruna koji je konstatovao:„Naša je obaveza da vrednujemo i sarađujemo sa onima koji doprinose razvoju rukometnog sporta. Prigrevački rukomet je u ekspanziji i to se može primetiti na svakom koraku, ali sve se oslanja na Milku i postavlja se pitanje dokle će ona izdržati taj tempo rada koji je na bazi entuzijazma. Biti na čelu toliko selekcija iziskuje celog čoveka.

Milka je budućnost pokrajinskog rukometa, tvrdi Slobodan Višekruna

Biću iskren i reći da se divim ovoj mladoj ženi koje je podarila deo života za dobrobit dece iz celog sela. Nadam se da su njeno požrtvovanje i stručan rad primećeni i od strane drugih, jer nije mala stvar pojaviti se na rukometnoj sceni iz jednog sela sa manje od 3.000 uglavnom starijih meštana i uzeti primat najboljeg. Tako nešto zaslužuje respekt. To ima dodatnu vrednost ako se zna da nam godinama sela izumru i da je sve teže organizovat život mladih, iskren je generalni sekretar RSV Slobodan Višekruna.