subota, 4 decembraApa-press vam želi dobrodošlicu!

ŽENA HEROJ

DA LI JE VEĆ ZABORAVLJEN HUMAN GEST KSENIJE ČANKOVIĆ

Piše Jovan Banjac

Polako se bliži kraj godine. Uglavnom su dodeljena društvena priznanja grada Apatina pojedincima i kolektivima iz svih oblasti. Kao autor ovog teksta, nemam nameru da osporavam bilo koga, jer verujem da je svako zaslužio tu laskavu titulu, ali ne mogu poverovati da se niko nije setio humanog gesta naše sugrađanke Ksenije Čanković koja je letos na bazenu banje Junaković spasila život jednom detetu.

Žena heroj, Ksenija Čanković

Retkost je da se davljeniku posreći da u momentima davljenja ima nekoga da ga spasi, a još je ređi slučaj da se nađe neko ko ume da reanimira davljenika i vrati ga u život. To se na naše zadovoljstvo posrećilo jednom dečaku koji se letos kupao na bazenu banje Junaković i počeo da se davi. Njegova je sreća da se među onima koji su mu odmah pružili pomoć našla Ksenija Čanković koja je uspela da ga povrati među žive. Plemenit i hrabar potez gospođe Čanković očigledno da je brzo otišao u zaborav, jer da nije danas bi uz njeno ime stajalo neko društveno priznanje sa natpisom „ŽENA HEROJ“ što u svakom pogledu zaslužuje.

Ubeđen sam da takva titula ne bi promenila savesnu lekarku kojoj su ljudi uvek u prvom planu, ali moramo da se upitamo. Da li smo dospeli na taj nivo da smo zaboravili da život jednog deteta nema cenu i da je to najvrednije što ovo društvo ima, ili smo postali toliko slepi da ne vidimo ništa pozitivno u ljudima koji možda ne misle kao mi. Ksenija je taj svoj human gest shvatila kao građansku i profesionalnu dužnost, a građani i oni koji odlučuju o laureatima očigledno da se nisu setili hrabrog gesta kome se divila cela Srbija.